TCS IT Wiz 2013 Delhi Prelims

Britto Sabu
Quizzer | TCS IT Wiz Runner up Kochi | Data Scientist and ML Enthusiast | Mathematics and Tech.
- Advertisement -

- Advertisement -

.honey img
{
border:1px solid black;
}
.honey img:hover
{
-webkit-transform:scale(1.3);
-webkit-transition:.4s ease;
transform:scale(1.3);
transition:.4s ease;

}

1.Identify this logo

Ans:Datawind
2.In the context of the World Wide Web, this is a Uniform Resource Identifier(URI) that is stored for later retrieval in any of various storage formats.What?
Ans:Bookmark
3.In the world of e-mail retrieval protocols what dos IMAP stands for ?
Ans:Internet Message Access Protocol
4.Peter Stern was the founder of this company.It is a popular URL shortening and bookmarking service website.It came under some scrutiny due to its connection to Libiya.Name it
Ans:Bit.ly
5.With which media company would you associate this ?

Ans:NDTV
6.Expand PPM (With relation to Printers)
Ans:Pages Per Minute
7.Identify this person [hint: He is the inventor of GIF format]

Ans:Steve Wilhite
8.William Herschel discovered this invisible radiation, which is now used for short range transmission.What is it [some more info was given]
Ans:Infrared
9.With which search engine did rapper Jay Z tie with for the launch of his book “Decoded”?
Ans:Bing
10.Identify this person

Ans:Dick Costolo
11.Plus is an interbank network that covers all _____ credit,debit, and prepaid cards, as well as ATM cards issued by various banks worldwide. Fill in the blank
Ans:VISA
12.Identify this technology

Ans:Augmented reality
13.The numerical weight that it assigns to any given element E is referred to as the ______ of E and denoted by PR(E). It was named after one of the founders of the company.What ?
Ans:Pagerank
14.With which gaming company would you associate this animal

Ans:Sega(This is the image of Hedgehog)
15.Who has been rated as “India’s most dangerous cricketer” by McAfee?
Ans:Chris Gayle
16.People were calling this problem as CDC (Century Date Change), FADL
(Faulty Date Logic). The current name was given by David Eddy. Which
problem?
Ans:Year 2000 (Y2K Problem)
17.Sony Pictures has tied up with which company to introduce a mobile game based on the movie ‘After Earth’ ?
Ans:Reliance
18.Bichitra is a project with all the works and info of which author?
Ans:Rabindranath Tagore
19.Developed by Balendu Sharma Dadhich , X is a Devanagari word processor that complies with the InScript Devanagari Text Input Standard authenticated by the Government of India, the Unicode Consortium and Bureau of Indian Standards. It allows typing text in Indian languages, i.e. Hindi, Marathi, Sanskrit, Nepali and Konkani.What is X ?
Ans:Madyham
20.S-schools is an initiative by which electronics giant for making education better in schools?
Ans:Samsung

Credits: Techformatix

- Advertisement -
Britto Sabu
Quizzer | TCS IT Wiz Runner up Kochi | Data Scientist and ML Enthusiast | Mathematics and Tech.

Latest Quiz

Rural IT Quiz National Final

First Round (Byte Clouds) Q1. This is a pictorial representation of a facial expression using Character.Answer : EMOTICONQ2. This Public Blockchain Platform has Ada as its...
- Advertisement -

TCS IT Wiz 2020 Quarter final

(Digital Readiness) Q1. Who is this extremely important innovator, and the founder pf Khan Academy.Answer : Sal Khan Q2. A great man who said "school sometimes...

Tcs Inquizitive 2023. 10th Quarter final

First Round (Predictive Intelligence) Q1. This Google doodle was made to celebrate Olas Romer's experiment which determined what important quality or quantity is .............................?Answer : Calculate...

TCS Inquizitive 2023 National Finals

First Frontier  (Predictive Intelligence) Q1. What is the cause of these marks on the face of the Moon?Answer : ISS TransitQ2. Known as Fox Sedge tree...

Related news

Rural IT Quiz National Final

First Round (Byte Clouds) Q1. This is a pictorial representation of a facial expression using Character.Answer : EMOTICONQ2. This Public Blockchain Platform has Ada as its...

TCS IT Wiz 2020 Quarter final

(Digital Readiness) Q1. Who is this extremely important innovator, and the founder pf Khan Academy.Answer : Sal Khan Q2. A great man who said "school sometimes...

Tcs Inquizitive 2023. 10th Quarter final

First Round (Predictive Intelligence) Q1. This Google doodle was made to celebrate Olas Romer's experiment which determined what important quality or quantity is .............................?Answer : Calculate...

TCS Inquizitive 2023 National Finals

First Frontier  (Predictive Intelligence) Q1. What is the cause of these marks on the face of the Moon?Answer : ISS TransitQ2. Known as Fox Sedge tree...
- Advertisement -

3 COMMENTS

  1. Q16 was rather different from the one posted here. It mentioned that "People were calling this problem as CDC (Century Date Change), FADL (Faulty Date Logic). The current name was given by David Eddy. Which problem?"

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here