TCS IT Wiz 2014 Bhubaneswar Prelims

Britto Sabu
Quizzer | TCS IT Wiz Runner up Kochi | Data Scientist and ML Enthusiast | Mathematics and Tech.
- Advertisement -
Hi Friends here we are presenting the TCS IT Wiz 2014 Bhubaneswar Prelims Questions.We have our sincere thanks and wishes to Tirtha Tilak Pani , 2nd Runner up of  TCS IT Wiz 2014 Bhubaneswar for providing us the questions.

- Advertisement -

1.He is an advisor to the prime minister. He heads the national innovation council,2014.He spear headed the telecom revolution in India.You find STD booths everywhere due to him. Who is he ?
Ans:Sam Pitroda
2.It was originally named OAK and was created  by  James Gosling. But ,due to some copyright issues it’s name was changed to what we know it as today.[hint :It was known as project Green]
Ans:Java
3.It is a programming language created by Dennis Ritchie. It is one of the most widely used languages by the TCS employees. Which is it ?
Ans:Programming language “C”
4.It is the largest e-commerce website in Asia-Pacific. It is believed to make about 50  crores of rupees daily. It is not the regular books and clothes shopping portal. Identify it.[Hint : It was introduced in the Union budget of 1999]
Ans:IRCTC
5.Which internet giant is headquartered at 1,hacker way, Menlo park,California? It is one of the major companies against hacktivism.
Ans:Facebook
6.Which optical head mounted display maker has tied up with Luxotica , Ray Ban and Oakely to produce it’s devices ? Identify the device or the company ?
Ans:Google for Google Glass
7.1024 Petabyte = 1 __________ ?
Ans:Exabyte
8.Who is the current CEO of Nokia ?
Ans:Rajeev Suri
9.Which is the most popular and highest selling  game console by Nintendo ? Ans:Nintendo Gameboy
10.Name the German IT giant which has developed HANA
Ans:SAP
11.Name  the  company that has subsidiaries like ALTI SA, CMC limited, Computational Research Laboratories ?
Ans:TCS
12.Which app developed by Killoo has a metro town kid running around in Subway stations in different cities throughout the world while trying to escape from a cop,thereby collecting coins and jetpacks ?
Ans:Subway Surfers
13.BIG BLUE : __________’S USE AND ABUSE OF POWER  is a book by Richard Thomas Delamater. Fill in the blank.[Hint: Identify Big Blue]
Ans:IBM
14.Which internet term was coined by Richrd Dawkins in the book ‘The Sefish Gene’?It is an activity, concept or catchphrase that spreads from person to person via internet activity
Ans:Meme
15.They are the founders of a very famous app which has become a sensation worldwide.   It is one of the default applications of android phones these days.Identify the app

Ans:Whatsapp (Brian Action & Jan Koum)
16.Identify the app

Ans:Pinterest
17.Identify the company associated or the service

Ans:Hotmail by Microsoft
18.Identify this which could have been a very popular social networking site.

Ans:Orkut
19.Identify this very famous game

Ans:Need For Speed

- Advertisement -
Britto Sabu
Quizzer | TCS IT Wiz Runner up Kochi | Data Scientist and ML Enthusiast | Mathematics and Tech.

Latest Quiz

Rural IT Quiz National Final

First Round (Byte Clouds) Q1. This is a pictorial representation of a facial expression using Character.Answer : EMOTICONQ2. This Public Blockchain Platform has Ada as its...
- Advertisement -

TCS IT Wiz 2020 Quarter final

(Digital Readiness) Q1. Who is this extremely important innovator, and the founder pf Khan Academy.Answer : Sal Khan Q2. A great man who said "school sometimes...

Tcs Inquizitive 2023. 10th Quarter final

First Round (Predictive Intelligence) Q1. This Google doodle was made to celebrate Olas Romer's experiment which determined what important quality or quantity is .............................?Answer : Calculate...

TCS Inquizitive 2023 National Finals

First Frontier  (Predictive Intelligence) Q1. What is the cause of these marks on the face of the Moon?Answer : ISS TransitQ2. Known as Fox Sedge tree...

Related news

Rural IT Quiz National Final

First Round (Byte Clouds) Q1. This is a pictorial representation of a facial expression using Character.Answer : EMOTICONQ2. This Public Blockchain Platform has Ada as its...

TCS IT Wiz 2020 Quarter final

(Digital Readiness) Q1. Who is this extremely important innovator, and the founder pf Khan Academy.Answer : Sal Khan Q2. A great man who said "school sometimes...

Tcs Inquizitive 2023. 10th Quarter final

First Round (Predictive Intelligence) Q1. This Google doodle was made to celebrate Olas Romer's experiment which determined what important quality or quantity is .............................?Answer : Calculate...

TCS Inquizitive 2023 National Finals

First Frontier  (Predictive Intelligence) Q1. What is the cause of these marks on the face of the Moon?Answer : ISS TransitQ2. Known as Fox Sedge tree...
- Advertisement -

4 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here