test

Advanced I.T Quiz Questions With Answers and Useful External Links,By Nandulal Krishna

Nandulal Krishna
I'm Nandulal Krishna , Quizzer and Technology Enthusiast .
- Advertisement -

Advanced I.T Quiz Questions With Answers and Useful External Links,By Nandulal Krishna , Wayanad , Kerala

- Advertisement -

Advanced Information Technology quiz question & answers with External links of Useful for students who are preparing for I.T Fairs, By Nandulal Krishna,ITquiz.in

(Follow Hyperlinked Words for External links)(Follow Hyperlinked Words for External links)

1.what is Special with the Smartphone Models Named Canonical “Aquaris E5HD and E4.5″ ?

Ans:Smartphones with ‘Ubuntu’ as operating system

2.
-My Certificates
-My Profiledigi locker external links

-My Issuer
-My requester
-Directories

Are the Sessions of a digital platform for issuance and verification of documents & certificates linked with UIDAI.
Name it….?

Ans:DigiLocker

3.Software Bugs Cause severe Threats.So Developers Are very Vigilante in Finding And Fixing them.
Windows Server 2003 was the first Microsoft Windows version which was thoroughly subjected to semi-automated testing for bugs with a software system called PREfast.
Name the Indian Computer Scientist who Developed PREfast ?

Ans: Amitabh Srivastava at Microsoft Research

4.A Software Element(certain type of timer) that is used to detect and recover from computer malfunctions. During normal operation, the computer regularly resets the timer to prevent it from elapsing, or “timing out”. If, due to a hardware fault or program error, the computer fails to reset the timer, the timer will elapse and generate a timeout signal. The timeout signal is used to initiate corrective action or actions.
Name the Timer ?

Ans:Watchdog timer

5.
-Windows Media Center
-One Drive built-in sync client
-The Food & Drink, Health & Fitness,
and Travel apps
-Drivers for floppy drives
-Internet Explorer

 

Find the Commom speciality…??

 

Ans: These are the Features Discontinued in Windows 10

(Follow Hyperlinked Words for External links)(Follow Hyperlinked Words for External links)

bodhi linux external links

6.PCManFM(File Browser) , Midori(Web Browser) , Terminology(Terminal Emulator) ,ePad (text editor) ,ePhoto (image viewer) are some of the software  in a leading Linux Distribution Named after the word “enlightenment.”

Ans:Bodhi Linux

7._________ is a web search engine and web portal established in 1994, spun out of Carnegie Mellon University. it is also encompasses a network of email, webhosting, social networking, and entertainment websites.
They also Develops Wearable Devices for Fitness Tracking and Handsfree Facilites
Name the Company ?

Ans:Lycos.Inc
>wiki<
Lycos Lifeband,Lycos Ring are Wearable Devices Marketed By Lycos.Inc

8. “NestCam”is a WiFi Security Camera developed by “SmartHome Solutions“.which Tech-giant own the Company ?

Ans:Google.Inc

9.”Making Videos” of Movies Are one of most fastest Ways of Film promotion.We have noticed the Green/Blue Screen behind the Shooting of Fight and Stunt sequences.they are useful in Post-production Works (usually to set a different Background)
which Facility in Video editors make use os these Green/Blue Screens ?chroma key external links

Ans: Chroma Key

10.Functionalities of smartphone world are updated day by day.everyone wishes to have a new phone along with the trends !!
An Indian Startup company had released a smartphone which making us feel like the device is new every month.

Name the Startup and the Phone Model ?

Ans:

creo external links

startup:Creo
Phone :Creo Mark 1

(Follow Hyperlinked Words for External links)(Follow Hyperlinked Words for External links)

 

11._____________is a type of malicious software designed to block access to a computer system until a sum of money is paid.
Name It ?

Ans:Ransomware

12.________ is a piece of code which is capable of copying itself and typically has a detrimental effect, such as corrupting the system or destroying data.

Ans:Virus

13. Virus Are Basically Self Replicating Program which can make severe Problems to a network or PC.The Creeper virus was first detected on ARPANET. Creeper was an experimental self-replicating program .
Who Wrote The Code For This ?

Ans:Bob Thomas at BBN Technologies in 1971

14.Which is the World’s First Personal computer Virus?

Ans:Elk Cloner Written in 1981 by Richard Skrenta

15. Malicious softwares include Ransomewares are a huge threat For Windows Based Computers.The Infrastructure of Linux Computer Won’t allow malicious softwares to work in it. Unfortunately…
______________ is considered as the first ransomware Trojan targeting computers running Linux.
Name it ?

Ans:Linux.Encoder.1

(Follow Hyperlinked Words for External links)(Follow Hyperlinked Words for External links)

 

16.Printing is done is Several mediums.paper,wood,glass are mostly used to print and preserve Photos,Artworks.etc.
An American Material Science Company Had invented A New Venture of Highly Durable Printing.Which Medium They Use ?

Ans:Corning® Gorilla® Glass.

17. The Mission Of “DeitY” is To
–promote e-Governance for empowering citizens,
–promoting the inclusive and sustainable growth of the electronics, IT & ITeS industries,
–enhancing India’s role in internet governance,
–adopting a multi-pronged approach that includes development of human resources,
–promoting R&D and innovation,
–enhancing efficiency through digital services and ensuring a secure cyber space.

Expand “DeitY” ?

Ans:Department of Electronics and Information TechnologY

18.Motto of A Particular Product was  “Upgrade Your World” on 1st June 2015
And it Changed to  “A More Human Way To Do” on 20th July 2015
And the Product Released on 29th July 2015.

Which is the Product ?

Ans:Windows 10

19. Who is Known as The “Father of WiFi” ?

Ans:Vic Hayes

20. Vic Hayes is Known as the “Father of Wi-Fi”
the Who is Known as The “Father of Li-Fi (Light-Fidelity)” ?lifi external links

Ans:Harald Hass

 

(Follow Hyperlinked Words for External links)(Follow Hyperlinked Words for External links)

(Follow Hyperlinked Words for External links)(Follow Hyperlinked Words for External links)

- Advertisement -
Nandulal Krishna
I'm Nandulal Krishna , Quizzer and Technology Enthusiast .

Latest Quiz

Rural IT Quiz National Final

First Round (Byte Clouds) Q1. This is a pictorial representation of a facial expression using Character.Answer : EMOTICONQ2. This Public Blockchain Platform has Ada as its...
- Advertisement -

TCS IT Wiz 2020 Quarter final

(Digital Readiness) Q1. Who is this extremely important innovator, and the founder pf Khan Academy.Answer : Sal Khan Q2. A great man who said "school sometimes...

Tcs Inquizitive 2023. 10th Quarter final

First Round (Predictive Intelligence) Q1. This Google doodle was made to celebrate Olas Romer's experiment which determined what important quality or quantity is .............................?Answer : Calculate...

TCS Inquizitive 2023 National Finals

First Frontier  (Predictive Intelligence) Q1. What is the cause of these marks on the face of the Moon?Answer : ISS TransitQ2. Known as Fox Sedge tree...

Related news

Rural IT Quiz National Final

First Round (Byte Clouds) Q1. This is a pictorial representation of a facial expression using Character.Answer : EMOTICONQ2. This Public Blockchain Platform has Ada as its...

TCS IT Wiz 2020 Quarter final

(Digital Readiness) Q1. Who is this extremely important innovator, and the founder pf Khan Academy.Answer : Sal Khan Q2. A great man who said "school sometimes...

Tcs Inquizitive 2023. 10th Quarter final

First Round (Predictive Intelligence) Q1. This Google doodle was made to celebrate Olas Romer's experiment which determined what important quality or quantity is .............................?Answer : Calculate...

TCS Inquizitive 2023 National Finals

First Frontier  (Predictive Intelligence) Q1. What is the cause of these marks on the face of the Moon?Answer : ISS TransitQ2. Known as Fox Sedge tree...
- Advertisement -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here